Prekių katalogas

Turkiška virtuvė: Bulgur kruopos

  • Ar žinojote, kad bulgur iš tiesų nėra kruopos, o tam tikru metodu apdoroti kviečiai?

    Kvietinės kruopos yra apverdamos, paliekamos atvėsti, o tada suskaldomos: taip „gimsta“ bulgur. Ir nors iš pradžių gali pasirodyti, kad šios kruopos nėra vertingas maisto produktas, tačiau neapsigaukite – nors ir apdirbtos, bulgur kruopos yra labai maistingos.

    100 gramų bulgur yra 8g skaidulų ir net apie 12g baltymų. Taip pat jame gausu B grupės vitaminų bei mineralų: mangano, kalio, vario bei folio rūgšties. Tiesa, svarbu paminėti, jog žmonės sergantys celiakija ar netoleruojantys glitimo privalo atsisakyti bulgur. Tai – kviečių produktas, tad glitimo jame yra.

    Turkiška virtuvė negali apsieiti be bulgur. Jo gaminimo būdas seniai ten paplitęs. Kruopos taip pat mėgstamos ir kitose Rytų šalyse ar Šiaurės Afrikoje.

    Tad su kuo valgyti bulgur kruopas? Jos yra labai universalus patiekalas – skanios tiek šaltos, tiek šiltos. Gali būti naudojamos kaip ryžių pakaitalas troškiniuose, plovui ar tiesiog kaip garnyras tiek prie mėsos, tiek žuvies gaminių. Garnyrui itin tinka stambios bulgur kruopos. O smulkios kruopos tinka saldiems patiekalams ir desertams, pavyzdžiui, pudingui. Šaltos kruopos puikiai tinka kaip salotų ar bowls pagrindui.

    Priklausomai nuo to, ar bulgur yra stambus ar smulkus, truputį skiriasi jo paruošimo trukmė. Stambias kruopas dėkite į šaltą vandenį ir virkite apie 15 minučių ant mažos ugnies. Tuo tarpu, smulkioms bulgur kruopoms paruošti reikės tik apie 6-7 minučių. Beje, kruopų virti netgi nebūtina! Jeigu turite daugiau laiko, galite tiesiog užpilti jas verdančiu vandeniu ir palikti išbrinkti. Tam, kad stambias kruopas patiektumėte ant stalo, reikės apie 30 minučių, smulkioms pakaks 15 minučių.

    Patiekalai su bulgur tampa vis populiaresni ir mūsų, europiečių virtuvėje. Tabulė salotos ( originaliai - Tabbouleh) turbūt yra žinomiausias receptas su bulgur. Jas paruošti itin lengva. Vienai porcijai jums prireiks pusės stiklinės bulgur kruopų, 2-3 vidutinio dydžio pomidorų, mažo raudono svogūno, šviežių mėtų ir petražolių, citrinos ar citrinos sulčių, šiek tiek alyvuogių aliejaus.

    Paruoškite kruopas (jei verdate leiskite joms atvėsti). Smulkiai supjaustykite pomidorus, svogūną, petražoles bei mėtas. Sumaišykite visus ingredientus bei pagardinkite salotas šlakeliu alyvuogių aliejaus ir citrinų sultimis. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį ir mėgaukitės.

    Nebijokite eksperimentuoti! Bulgur kruopos dera su daug maisto produktų. Galite pridėti ir alyvuogių, fetos sūrio, jei norisi sočiau. O gaivumo neabejotinai pridės agurkai ar ridikėliai. O jei išsisemtų idėjos, mūsų parduotuvėje rasite prieskonių mišinį bulgur salotoms. Ir, žinoma, platų pasirinkimą ir pačių bulgur kruopų: turime stambių, smulkių, šviesių ir tamsių ir netgi mišinį su makaronais, kai norėsis kažko išskirtinio.

    YOUTUBE VIDEO